BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

piątek 14.06.2019r.- profilaktyka zażywania nowych substancji psychotropowych - BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

Napoje energetyczne

 

      Od kilku lat można zauważyć wzrost spożycia napojów energetyzujących. W Polsce już co trzecia osoba jest zwolennikiem tego typu produktów. Sięgają po nie głównie młodzi ludzie, w tym uczniowie i studenci w wieku od 15 do 25 lat oraz intensywnie pracujące młode osoby w wieku od 25 do 35 lat. Przyjmowane są w celu uzyskania lepszej wydolności organizmu i zniwelowania poczucia zmęczenia.

Nadmierne spożycie napojów energetyzujących ma negatywny wpływ na organizm, co wynika z działania substancji w nich zawartych.

W składzie napojów energetyzujących znajdują się między innymi:

I. Kofeina, która ma działanie pobudzające, stymulujące mózg, układ trawienny oraz przyspieszające metabolizm tłuszczu. Wchłania się bardzo szybko w przewodzie pokarmowym i stymuluje wydzielanie adrenaliny i dopaminy.

Nadmiar kofeiny może powodować:

  • zaburzenia faz dobowych funkcjonowania organizmu,
  • rezygnację z niezbędnej fazy wypoczynku (snu) zakłócając regenerację organizmu,
  • maskowanie uczucia zmęczenia – sygnału ostrzegawczego dla organizmu,
  • zmiany psychiczne,
  • zaburzenia rytmu serca – negatywnie wpływa na krążenie,
  • uzależnienie.

II. Cukry proste, których nadmierne spożycie może doprowadzić do:

  • nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu II,
  • chorób zębów i przyzębia,
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej,
  • zaburzenia wydzielania insuliny.

III. Tauryna, która zaburza działanie komórek nerwowych w mózgu oraz ma negatywny wpływ na nerki.

      Grupą o zwiększonym ryzyku niekorzystnych skutków wynikających z konsumpcji tych napojów są dzieci. Ze względu na ich małą masę ciała składniki napojów osiągają wyższe stężenie w organizmie, co może powodować efekty toksyczne. Kofeina, jako substancja o działaniu psychoaktywnym, może powodować u dzieci rozdrażnienie, zmiany nastroju i niepokój, natomiast spożycie dużych ilości skutkuje wzrostem ciśnienia krwi.