BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu - Zatrucia pokarmowe

Zatrucia pokarmowe

 

Podczas sezonu letniego zatrucia pokarmowe pojawiają się ze zwiększoną częstotliwością. Powodem są upalne dni, mniejsza dbałość o higienę oraz złe przechowywanie produktów spożywczych. Z tego względu warto poznać przyczyny zatruć, profilaktykę oraz najczęstsze objawy, które powinny być sygnałem do kontaktu z lekarzem.          

Do czynników powodujących większość zakażeń układu pokarmowego zaliczamy bakterie, grzyby (a dokładniej wydzielane przez nie mykotoksyny) oraz niektóre wirusy. Najczęściej do zakażenia prowadzi spożywanie zanieczyszczonych, źle przechowywanych produktów spożywczych, w których pod wpływem właściwej wilgotności oraz wysokiej temperatury dochodzi do intensywnego namnażania patogennych drobnoustrojów. Szczególną rolę odgrywają tu bakterie z rodzaju Salmonella oraz Campylobacter, występujące przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. surowe jaja, surowe mięso, mleko), jak również szczepy gronkowca Staphylococcus aureus, który szybko namnaża się w źle przechowywanych produktach, np. długo trzymanych w temperaturze pokojowej lub rozmrożonych i kolejny raz zamrożonych.

Warto także wspomnieć o toksynie jadu kiełbasianego produkowanej przez bakterie z rodzaju Clostridium, której źródło mogą stanowić konserwy (np. jarzynowe, rybne, mięsne) często z widocznie wypukłym wieczkiem, a także mięso wędzone oraz peklowane o specyficznym zapachu zjełczałego tłuszczu.

Objawami zatruć, z którymi należy zgłosić się do lekarza są:

  • nudności
  • wymioty
  • silne bóle brzucha
  • gwałtowne, wodniste biegunki (często z widoczną krwią)
  • gorączka

Zapobieganie infekcjom pokarmowym przede wszystkim polega na:

PRZESTRZEGANIU ZASAD HIGIENY

  • zawsze myj ręce po wyjściu z toalety i przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków;
  • dbaj o czystość naczyń i sprzętu kuchennego (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki, zmywaki, drewniane deski do krojenia mięsa);
  • zwalczaj owady i gryzonie przenoszące zarazki.

BEZPIECZNEJ WODZIE I ŻYWNOŚCI

  • do przygotowywania żywności używaj tylko wody zdatnej do picia;
  • kupuj żywność z wiadomego i pewnego źródła, oznakowaną, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach;
  • stosuj zasadę ograniczonego zaufania do sprzedawcy – unikaj wyrobów garmażeryjnych, przechowywanych poza urządzeniem chłodniczym;
  • myj dokładnie owoce i warzywa pod bieżącą, ciepłą  wodą, szczególnie jeśli będziesz spożywać je na surowo;
  • zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia produktów;
  • unikaj spożywania produktów, na których pojawiła się pleśń nawet na małym jego fragmencie.

WŁAŚCIWEJ OBRÓBCE TERMICZNEJ

  • całkowicie rozmrażaj drób, mięso, ryby i ich przetwory przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania;
  • dokładnie gotuj produkty wymagające obróbki termicznej (mięso, drób, jaja i owoce morza);
  • potrawy typu zupy, sosy i gulasze przed podaniem zawsze doprowadzaj do wrzenia, aby mieć pewność, że osiągnęły temperaturę 70oC;
  • przed podaniem mięsa i drobiu zwróć uwagę na sok z ich wnętrza, który powinien być jasny, a nie różowy;
  • myj i wyparzaj jaja przed ich użyciem do produkcji potraw.

SEGREGOWANIU PRODUKTÓW

  • oddzielaj produkty surowe od gotowych do spożycia. Zwróć szczególną uwagę na sposób przechowywania surowego mięsa, drobiu i owoców morza w urządzeniu chłodniczym;
  • używaj oddzielnych noży i desek do przygotowywania surowej żywności.

ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURZE

  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności długo w temperaturze pokojowej. Po jak najszybszym schłodzeniu umieść ją natychmiast w urządzeniu chłodniczym (najlepiej poniżej 5oC);
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli znajduje się ona w urządzeniu chłodniczym;
  • skracaj do minimum czas rozmrażania produktów. Najlepiej użyj do tego celu ciepłej wody lub skorzystaj z urządzeń grzejnych;
  • wystrzegaj się spożywania częściowo rozmrożonych lodów, ciast kremowych przechowywanych poza urządzeniem chłodniczym;
  • unikaj kilkakrotnego zamrażania i odmrażania produktów.

Objawy zatrucia pokarmowego są bardzo uciążliwe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego lepiej im zapobiegać niż je leczyć.

 

Źródło:

Profilaktyka zatruć pokarmowych, Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Warszawie http://wsse.waw.pl/promocja-zdrowia/programy/akcja-letnia