BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

Higiena rąk

Higiena rąk - Myj ręce, usuwaj pasożyty


 

Dbajmy o higienę rąk

 

        Zaniedbywanie higieny rąk może być przyczyną zakażeń dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego. Przez ręce przenoszone są m.in. rotawirusy i norowirusy, odpowiedzialne za biegunki, gronkowiec złocisty, powodujący zakażenia skóry i zatrucia pokarmowe, pałeczki Salmonella, Shigella, patogenne Escherichia coli, jaja tasiemca i owsika itp. Mycie rąk ciepłą wodą i mydłem w znacznym stopniu usuwa wszelkie chorobotwórcze drobnoustroje. 

Wirusy i bakterie są wszechobecne. Pamiętajmy więc, by myć ręce po wyjściu z toalety, po powrocie do domu, po zabawie ze zwierzętami, sprzątaniu, a także przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Czynność ta jest szczególnie ważna wtedy, gdy opiekujemy się dziećmi. Bawiąc się, często wkładają do ust najrozmaitsze przedmioty, a w ten sposób bakterie i wirusy znajdujące się np. na zabawkach, których opiekunowie dotykali nieumytymi rękoma, przedostają się do układu pokarmowego dziecka. 

Rano podróż do pracy i kurczowe trzymanie się poręczy w tramwaju, potem dziesiątki uścisków dłoni. Jeszcze zakupy przed kolacją w domu i wieczorne zabawy dzieci z psem. Chorobotwórcze bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty mogą próbować zawładnąć każdym zdarzeniem naszego życia. Co je powstrzymuje? Zwyczajna, prosta czynność – mycie rąk. 

Przedstawiamy raport  „Higiena rąk i otoczenia Polaków” (2044.93 KB) opracowany przez Centrum Zdrowia Dziecka i markę Dettol. 

WZW A – choroba brudnych rąk 

         Często kupujesz żywność na straganach? Czy chcesz odpocząć trochę od zimy i wybierasz się na zagraniczne wakacje? Pamiętaj, że możesz stać się celem wirusowego zapalenia wątroby typu A. I że najlepszą ochroną jest mycie rąk. 

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A), wywoływane przez wirus HAV, potocznie nazywane jest „żółtaczką pokarmową”. Okres wylęgania choroby wynosi przeciętnie 30 dni. WZW A zaczyna się nagle, a jego przebieg zależy od wieku chorego (łagodniej przebiega u dzieci). U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą m.in. gorączka, brak apetytu, nudności czy wymioty. Żółtaczka utrzymuje się od 1 do kilku tygodni. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bezobjawowo, bez żółtaczki. 

Warto podkreślić, że ponad połowa rejestrowanych przypadków WZW A w woj. łódzkim w ostatnich latach to przypadki importowane. Do zachorowań dochodzi wśród osób powracających z podróży zagranicznych, z różnych krajów i kontynentów. 

Co może doprowadzić do zachorowania na WZW A? Głównie spożycie zakażonej żywności i wody oraz bezpośredni kontakt z osobą zakażoną. Podstawowe metody zapobiegania to: 

  • mycie rąk po skorzystaniu z toalety;
  • mycie żywności przed spożyciem;
  • mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków i przed jedzeniem;
  • szczepienie osób wyjeżdżających do krajów o wysokim stopniu zachorowalności na WZW A;
  • szczepienie osób zatrudnionych przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi;
  • szczepienie dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzieży. 

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, podobnie jak wiele innych dolegliwości, bywa nazywane „chorobą brudnych rąk”. Przekreślmy to określenie raz na zawsze. Wystarczy przecież wcielić w życie bardzo prostą myśl: myję ręce, by cieszyć się zdrowiem. 


Myj ręce, powstrzymuj pasożyty

 

 

Czystość rąk jest podstawą zdrowia. Niewidzialną barierą zatrzymującą całe szeregi chorób. Przedstawiamy kolejny temat związany z higieną rąk: świerzb. 

Choroba ta wywoływana jest przez świerzbowca drążącego (Sarcoptes scabiei) – pasożyta z rodziny roztoczy. Świerzbowce żyją w kanalikach wydrążonych w naskórku, a podstawowymi objawami choroby są wysypka i swędzenie skóry. W związku z tym, że zwiększona temperatura wzmaga aktywność tych pasożytów, świąd nasila się zwłaszcza po kąpieli oraz w nocy, gdy leżymy już w łóżku. Uporczywe drapanie może prowadzić do powstawania strupów, bąbli czy zmian ropnych. 

Świerzb szczególnie łatwo szerzy się w środowiskach zamkniętych, w miejscach skupiających wiele osób, takich jak żłobki, przedszkola, szkoły, internaty czy domy pomocy społecznej. Do zakażenia dochodzi w wyniku bezpośredniego kontaktu ze skórą chorego, a pośrednio poprzez przedmioty (pościel, bielizna, ręcznik, ubranie), które miały kontakt z osobą zakażoną. Świerzb występuje najczęściej w przestrzeniach międzypalcowych rąk i na nadgarstkach. Umiejscawia się również w okolicach łokci, fałdów pachwowych, pasa i w dolnych partiach pośladków. W przypadku małych dzieci zmiany zapalne mogą pojawić się na głowie, szyi, dłoniach i podeszwach. 

W jaki sposób możemy uniknąć świerzbu? Częste mycie rąk – dokładne, w ciepłej wodzie, z użyciem mydła – jest skuteczną metodą zapobiegania tej chorobie, ale oczywiście nie jedyną. Istotne jest dbanie o czystość całego ciała. Wskazane są więc codzienne kąpiele, regularna zmiana bielizny, ubrań i pościeli, a także korzystanie wyłącznie z własnych przedmiotów użytku osobistego, takich jak ręczniki. W przypadku zauważenia objawów zakażenia świerzbem, należy skonsultować się z lekarzem. Kuracja środkami, które dostępne są w aptece, powinna objąć chorego oraz wszystkie osoby z najbliższego otoczenia. 

Właściwa higiena, ta obejmująca całe ciało, może ochronić nas przed wieloma chorobami. Każdy z nas zawsze i wszędzie – w internacie, w domu czy w biurze – powinien pamiętać o jej ważnej części, czyli myciu rąk. Zwykłej czynności, która ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie.

Myj ręce, powstrzymuj wirusy

Co jest trudnego w myciu rąk? Pozornie nic, ale czynność ta często wykonywana jest pobieżnie, nieprawidłowo. Warto pamiętać o tym, że staranne mycie rąk może nas ochronić przed wieloma chorobami. 

Niniejszym tekstem rozpoczynamy cykl informacji o dolegliwościach, którym można zapobiec, dbając o higienę rąk. Temat pierwszy: zakażenia przewodu pokarmowego wywołane norowirusami i rotawirusami. 

Norowirusy są częstą przyczyną występowania nieżytu żołądka i jelit zwłaszcza u dorosłych. Natomiast rotawirusy to jeden z czynników wywołujących zapalenie żołądka i jelit u niemowląt i małych dzieci. Najbardziej podatne na zakażenie rotawirusami są dzieci poniżej 5 roku życia (szczególnie między 6 miesiącem a 2 rokiem życia), ale też osoby po 65 roku życia. Typowymi objawami zakażenia norowirusami i rotawirusami są wymioty, bóle brzucha, biegunka i gorączka. Możemy zarazić się nimi głównie w wyniku bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z zakażoną osobą lub jej wydalinami (poprzez zanieczyszczone ręce, powierzchnie lub przedmioty codziennego użytku, np. deskę sedesową, ubrania, meble znajdujące się w otoczeniu chorego) lub spożywając żywność i wodę zanieczyszczoną tymi wirusami. Ogniska zakażeń norowirusami i rotawirusami najczęściej występują w środowiskach skupiających duże grupy ludzi na niewielkiej powierzchni, takich jak szpitale, domy pomocy społecznej, żłobki, przedszkola itp. 

Wirusy i bakterie są wszechobecne. Pamiętajmy więc, by myć ręce po wyjściu z toalety, po powrocie do domu, po zabawie ze zwierzętami, sprzątaniu, a także przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Czynność ta jest szczególnie ważna wtedy, gdy opiekujemy się dziećmi. Bawiąc się, często wkładają do ust najrozmaitsze przedmioty, a w ten sposób bakterie i wirusy znajdujące się np. na zabawkach, których opiekunowie dotykali nieumytymi rękoma, przedostają się do układu pokarmowego dziecka. 

Specjaliści wskazują na kilka podstawowych zasad dotyczących mycia rąk: 

myj ręce przez 40-60 sekund – ten dłuższy czas pozwala w znacznym stopniu usunąć bakterie i wirusy; 

wykonuj tę czynność dokładnie – nie zapominaj o nadgarstkach, kciukach i przestrzeniach pomiędzy palcami; 

myj ręce w ciepłej wodzie; 

do mycia używaj mydła lub preparatów na bazie alkoholu. 

Ręce umyte? – to pytanie, które rodzice często zadają swoim dzieciom. A czy my sami zawsze pamiętamy o tej prostej, zbawiennej dla zdrowia czynności? 

Uczmy dzieci mycia rąk

 

 

 

Myjąc ręce, zapobiegasz chorobom. Tę myśl powinni przyswoić wszyscy, również ci najmłodsi, bo dbanie o higienę rąk to dbanie o zdrowie. 

Mycie rąk to zwykła, codzienna czynność, która jednocześnie jest bardzo pożyteczna, ponieważ zapobiega zatruciom pokarmowym, grypie, chorobom pasożytniczym i skórnym. Dorośli czasami jednak o tym zapominają. Nawyk mycia rąk niekiedy też trudno zaszczepić w dzieciach. 

Specjaliści – zarówno w Polsce, jak i za granicą – podkreślają, że zaniedbywanie higieny rąk jest w szkołach zjawiskiem powszechnym. Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego (American Society of Microbiology) wynika, że w USA tylko 50 proc. uczniów gimnazjów i szkół średnich przyznaje, że myje ręce po wyjściu z toalety, a tylko jedna trzecia dziewcząt i 8 proc. chłopców używa mydła (źródło: www.naukawpolsce.pap.pl). 

W środowisku szkolnym siedliskiem bakterii i wirusów może być bardzo wiele przedmiotów – klamki, poręcze, ławki, klawiatury komputerów czy sprzęt sportowy – dlatego ważne jest, by myć ręce często. Dzieci powinny myć ręce po skorzystaniu z toalety, przed i po jedzeniu, a także po wykonywaniu różnych czynności związanych z brudzeniem się rąk (np. po zajęciach WF, po zajęciach plastycznych czy po zabawie w czasie przerw między lekcjami). 

Duże znaczenie ma oczywiście sama technika. Przekonujmy dzieci do tego, by myły ręce dokładnie, w ciepłej wodzie, korzystając z mydła. 

I mówmy im jak najczęściej: czyste ręce zapewniają zdrowie! 

Myj ręce

 

 

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Elblągu przypomina o podstawowych zasadach dotyczących higieny rąk. 

Mycie rąk to najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, grypie, chorobom pasożytniczym i skórnym. Niestety często jest bagatelizowana. 

Jak podaje UNICEF, „każdego roku choroby takie jak biegunka i infekcje dróg oddechowych przyczyniają się do śmierci ponad 3,5 mln dzieci na świecie (poniżej 5 roku życia). Staranne mycie rąk mydłem i wodą, zwłaszcza przed posiłkiem oraz po skorzystaniu z toalety, może spowodować ograniczenie liczby przypadków biegunki prawie o połowę, a infekcji dróg oddechowych o 25%”. 

Specjaliści radzą, by myć ręce m.in. w następujących sytuacjach: 

  • po powrocie do domu,
  • przed posiłkiem,
  • po skorzystaniu z toalety,
  • po kontakcie ze zwierzętami oraz przedmiotami należącymi do nich (kuweta, zabawki, smycz itp.),
  • po kichaniu, kasłaniu, czyszczeniu nosa,
  • po wyniesieniu śmieci,
  • po trzymaniu pieniędzy,
  • po wyjściu ze szpitala. 

Istotne jest to, by myć ręce dokładnie. Najlepiej używać ciepłej wody i mydła. W ten sposób usuniemy kurz, tłuszcz i wszelkie zanieczyszczenia sprzyjające rozwojowi bakterii. 

Zachęcamy do zapoznania się z  „Instrukcją mycia rąk mydłem i wodą” (239.99 KB) opracowaną przez WHO. 


 

Zmiana w Przepisach dotyczących producentów produktów kosmetycznych

Elbląg 2019-02-15

       Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elbląlgu informuje, że w dniu 01.01.2019 r. weszła w życie ustawa z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych (Dz.U. z 2018 r. poz. 2227). Zgodnie z rozdziałem 2 art. 6.2 i art. 6.4 ww. ustawy wytwórca produktów kosmetycznych  w terminie 30 dni od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności w zakładzie wytwarzającym produkty kosmetyczne, składa wniosek o wpis zakładu do wykazu zakładów prowadzonego przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Wniosek o wpis do wykazu zakładów może być złożony w wersji papierowej lub elektronicznej i powinien zawierać:

  1. imię, nazwisko lub nazwę (firmy) wytwórcy i jego adres
  2. nazwę i adres zakładu wytwarzającego produkty kosmetyczne
  3. określenie rodzaju i zakresu działalności, która jest prowadzona w zakładzie wytwarzającym produkty kosmetyczne

        Po złożeniu wniosku Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaje wytwórcy zaświadczenie o wpisie do wykazu zakładów, które zawiera datę wpisu do tego wykazu oraz nazwę i adres zakładu wytwarzającego produkty kosmetyczne. Zaświadczenie wydawane jest bezpłatnie. Wytwórcy prowadzący w dniu wejścia w życie w/w ustawy działalność w zakresie wytwarzania produktów kosmetycznych zobowiązani są do złożenia wniosku o wpis zakładu do wykazu zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne w terminie 9 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy.

       W przypadku prowadzenia przez przedsiębiorcę działalności w zakresie produktów kosmetycznych bez złożenia wniosku, albo po bezskutecznym upływie terminów wyznaczonych do złożenia wniosku, ustawa z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych przewiduje karę pieniężną w wysokości do 50 000,- złotych ( rozdział 5 art. 43.1 w/w ustawy)

 

INFORMACJA O ZMIANIE ORGANÓW NADZORUJĄCYCH

Elbląg 2019-01-02

      

          W związku z wejściem w życie porozumienia o współdziałaniu i współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organów Inspekcji Weterynaryjnej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że:

          1. W zakładach, w których dokonuje się produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym rozbioru tusz, podziału mięsa na elementy, mielenia mięsa, produkcji surowych wyrobów mięsnych, czy też przetwarzania mięsa w celu sprzedaży konsumentom ostatecznym oraz jednocześnie nie prowadzi się dostaw wyprodukowanych produktów do innych zakładów obowiązują jedynie przepisy rozporządzenia (WE) nr 852/2004, których przestrzeganie jest nadzorowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną (podstawa prawna: art. 73 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia). W związku z powyższym podmioty powinny niezwłocznie:

  • złożyć wniosek do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w celu objęcia nadzorem,

  • uzyskać zatwierdzenie przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego,

  • złożyć wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii, który do tej pory sprawował nadzór nad zakładem, o stwierdzenie wygaśnięcia decyzji dotyczącej rejestracji/zatwierdzenia zakładu (na podstawie art. 162 Kpa),

  • uzyskać ww. decyzję powiatowego lekarza weterynarii dotyczącą stwierdzenia wygaśnięcia decyzji dotyczącej zakładu.

         2. Zakłady, w których prowadzona jest produkcja z udziałem nieprzetworzonych surowców pochodzenia zwierzęcego, w których nie prowadzi się sprzedaży konsumentom ostatecznym, podlegają dodatkowo przepisom rozporządzenia (WE) nr 853/2004, których wdrożenie jest nadzorowane wyłącznie przez Inspekcję Weterynaryjną (podstawa prawna: art. 6 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego), w związku z czym podmioty powinny niezwłocznie:

  • złożyć wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii w celu objęcia nadzorem zakładu lub części zakładu, w której prowadzona jest taka produkcja – w przypadku zamiaru prowadzenia działalności, co do której istnieje obowiązek sporządzenia projektu technologicznego zakładu, podmiot zobowiązany będzie najpierw do sporządzenia takiego projektu oraz uzyskania jego zatwierdzenia przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii, a następnie dopiero złożenia wniosku o rejestrację/zatwierdzenie zakładu,

  • uzyskać decyzję właściwego powiatowego lekarza weterynarii dotyczącą rejestracji/zatwierdzenia,

  • złożyć wniosek do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który do tej pory sprawował nadzór nad zakładem o stwierdzenie wygaśnięcia decyzji dotyczącej rejestracji/zatwierdzenia zakładu/części zakładu (na podstawie art. 162 Kpa),

  • uzyskać ww. decyzję państwowego powiatowego inspektora sanitarnego dotyczącą stwierdzenia wygaśnięcia decyzji dotyczącej zakładu.

BEZPŁATNE SZKOLENIA w ZUS

         Powiatowy Państwowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Olsztynie w ramach prewencji wypadkowej, organizuje w roku 2018 bezpłatne szkolenia okresowe z zakresu BHP oraz Ochrony Zdrowia.

         Szkolenia przewidziane są dla pracodawców, osób prze nich zatrudnionych, osób kierujących pracownikami, a także prowadzących działalność gospodarczą. Działanie skierowane są również do osób wchodzących na rynek pracy i podejmujących pracę po raz pierwszy.

Szkolenie obejmuje następujące sektory gospodarki narodowej:

  • przetwórstwo przemysłowe
  • handel
  • naprawa pojazdów samochodowych
  • opieka zdrowotne i pomoc społeczna
  • budownictwo
  • transport
  • gospodarka magazynowa

Szczegóły dotyczące szkoleń znajdą Państwo w informacji umieszczonej na stronie internetowej www.zus.pl w zakładce Wydarzenia i Szkolenia - Szkolenia BHP
 

ODRA

Aktualizacja: Elbląg 2019-01-27

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że na terenie województwa warmińsko-mazurskiego stwierdzono 3 ogniska zachorowań na odrę.

W zwiąku z powyższym przypominamy.

     Odra jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową. Łatwo przenosi się z osoby chorej na osoby nieuodpornione. Człowiek jest jedynym rezerwuarem wirusa. Wirus ten przenosi się drogą kropelkową (kaszel, kichanie osoby chorej na osoby zdrowe) oraz przez bezpośrednią styczność z wydzieliną z nosa, gardła lub moczem osoby chorej. Bardzo rzadko do zakażenia dochodzi przez kontakt z przedmiotami zanieczyszczonymi wydzieliną osoby chorej. Odra zwykle jest chorobą o łagodnym lub umiarkowanie ciężkim przebiegu. Przyczyną zgonów są zwykle powikłania po chorobie. Występują one w każdym wieku, najczęściej jednak dotyczy dzieci poniżej 5 roku życia oraz dorosłych powyżej 20 r. ż.

       Okres inkubacji choroby trwa ok. 10-12 dni. Do objawów nieswoistych należą: gorączka, katar, złe samopoczucie, kaszel, zapalenie spojówek. Młodsze dzieci mogą wymiotować i mieć biegunkę. Około 14 dnia od zakażenia pojawiają się bardziej charakterystyczne objawy: wysypka, trwająca 3-5 dni. Wysypka, począwszy od linii włosów na twarzy, zstępuje ku tułowiu, obejmując następnie ręce i nogi. Na przekrwionej błonie policzków, mogą zaś powstać plamki Kopika (ustępujące po wystąpieniu plamisto - grudkowej wysypki).

Do najczęstszych powikłań odry należą ślepota, zapalenie ucha środkowego, zapalenie mózgu, zapalenia związane z układem oddechowym (głównie płuc). Odra może prowadzić również do zapalenia innych narządów np.: wątroby, nerek czy mięśnia sercowego.


         Nie istnieje skuteczne leczenie odry. Jedynym skutecznym środkiem zapobiegania zakażeniom wirusem odry są szczepienia ochronne. W Polsce obowiązkiem szczepień przeciw odrze objęte są dzieci i młodzież w wieku 1-19 r.ż. Dzięki wysokiej "wyszczepialności" przeciw odrze (osiagajacej 100% populacji dzieci), zachorowania na tę chorobę są w znacznej wiekszości przypadkami importowanymi. W przypadku osób dorosłych, które nie były szczepione rekomenduje się zaszczepienie przed wyjazdem za granicę, Szczepienie jest wykonywane szczepionką, która chroni równocześnie przed świnką i różyczką (szczepionka MMR).

Więcej informacji na temat odry i szczepień ochronnych można znaleźć na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego www.gis.gov.pl.

Aktualne informacje dla dorosłych kliknij

Szczepionki zarejestrowane w Polsce kliknij

Aktualna informacja o stanie Odry kliknij

Wytyczne dotyczące zasad postępowania personelu medycznego w przypadku wystąpienia ODRY

poniżej pliki do pobrania z  tymi informacjami.