BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

KURS   GRZYBOZNAWCÓW

          Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że otrzymał informację w sprawie organizowanego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy

kursu dla kandydatów na grzyboznawców,

który odbędzie się w dniach 23-30.09.2019 r.

w Karpicku k/Wolsztyna.

dodatkowe informacje w załączniku poniżej.

 

Światowy Dzień Higieny Rąk

 

5      m a j a     2 0 1 9   r.

 

             Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że 5 maja 2019 roku odbył się Światowy Dzień Higieny Rąk, którego głównym celem było zwiększenie świadomości społeczeństwa nt. znaczenia utrzymania właściwej higieny rąk jako podstawowego środka ograniczającego rozprzestrzenianiu się wielu chorób zakaźnych tj. grypa, wirusowe zapalenie wątroby typu A czy zatrucia pokarmowe, w świetle obecnych zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego, a zwłaszcza wzrastającej liczby zakażeń układu pokarmowego oraz licznych ognisk zakażeń szpitalnych przenoszonych przez ręce.

 Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu wspólnie z Wydziałem Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Ludności Urzędu Miasta Elbląg zorganizowała akcję informacyjną dla lokalnej społeczności. Z środków Urzędu Miasta w Elblągu, według wzorów plakatów Światowej Organizacji Zdrowia przekazanych przez PSSE, wydrukowano 300 plakatów zwracających uwagę na potrzebę utrzymania higieny rąk, które rozmieszczono w: elbląskich przychodniach podstawowej opieki zdrowotnej, szpitalach, Domu Pomocy Społecznej w Elblągu oraz publicznych środkach transportu w Elblągu (tramwaje i autobusy). PSSE w Elblągu przekazała również ulotki zawierające informację nt. prawidłowej techniki mycia rąk do Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Elblągu, gdzie trafiły do rodzin pacjentów odwiedzających i sprawujących opiekę (czynności higieniczne) nad swoimi bliskimi.

Ponadto ukazał się artykuł nt. Światowego Dnia Higieny Rąk w gazecie internetowej „Razem z Tobą”. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu udzielił również wywiadu dla Radia Olsztyn omawiającego znaczenie higieny rąk w prewencji rozprzestrzeniania chorób zakaźnych.

 

 

 

 

 

Niżej materiały do pobrania.

Higiena rąk

Higiena rąk - Myj ręce, usuwaj pasożyty


 

Dbajmy o higienę rąk

 

        Zaniedbywanie higieny rąk może być przyczyną zakażeń dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego. Przez ręce przenoszone są m.in. rotawirusy i norowirusy, odpowiedzialne za biegunki, gronkowiec złocisty, powodujący zakażenia skóry i zatrucia pokarmowe, pałeczki Salmonella, Shigella, patogenne Escherichia coli, jaja tasiemca i owsika itp. Mycie rąk ciepłą wodą i mydłem w znacznym stopniu usuwa wszelkie chorobotwórcze drobnoustroje. 

Wirusy i bakterie są wszechobecne. Pamiętajmy więc, by myć ręce po wyjściu z toalety, po powrocie do domu, po zabawie ze zwierzętami, sprzątaniu, a także przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Czynność ta jest szczególnie ważna wtedy, gdy opiekujemy się dziećmi. Bawiąc się, często wkładają do ust najrozmaitsze przedmioty, a w ten sposób bakterie i wirusy znajdujące się np. na zabawkach, których opiekunowie dotykali nieumytymi rękoma, przedostają się do układu pokarmowego dziecka. 

Rano podróż do pracy i kurczowe trzymanie się poręczy w tramwaju, potem dziesiątki uścisków dłoni. Jeszcze zakupy przed kolacją w domu i wieczorne zabawy dzieci z psem. Chorobotwórcze bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty mogą próbować zawładnąć każdym zdarzeniem naszego życia. Co je powstrzymuje? Zwyczajna, prosta czynność – mycie rąk. 

Przedstawiamy raport  „Higiena rąk i otoczenia Polaków” (2044.93 KB) opracowany przez Centrum Zdrowia Dziecka i markę Dettol. 

WZW A – choroba brudnych rąk 

         Często kupujesz żywność na straganach? Czy chcesz odpocząć trochę od zimy i wybierasz się na zagraniczne wakacje? Pamiętaj, że możesz stać się celem wirusowego zapalenia wątroby typu A. I że najlepszą ochroną jest mycie rąk. 

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A), wywoływane przez wirus HAV, potocznie nazywane jest „żółtaczką pokarmową”. Okres wylęgania choroby wynosi przeciętnie 30 dni. WZW A zaczyna się nagle, a jego przebieg zależy od wieku chorego (łagodniej przebiega u dzieci). U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą m.in. gorączka, brak apetytu, nudności czy wymioty. Żółtaczka utrzymuje się od 1 do kilku tygodni. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bezobjawowo, bez żółtaczki. 

Warto podkreślić, że ponad połowa rejestrowanych przypadków WZW A w woj. łódzkim w ostatnich latach to przypadki importowane. Do zachorowań dochodzi wśród osób powracających z podróży zagranicznych, z różnych krajów i kontynentów. 

Co może doprowadzić do zachorowania na WZW A? Głównie spożycie zakażonej żywności i wody oraz bezpośredni kontakt z osobą zakażoną. Podstawowe metody zapobiegania to: 

  • mycie rąk po skorzystaniu z toalety;
  • mycie żywności przed spożyciem;
  • mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków i przed jedzeniem;
  • szczepienie osób wyjeżdżających do krajów o wysokim stopniu zachorowalności na WZW A;
  • szczepienie osób zatrudnionych przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi;
  • szczepienie dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzieży. 

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, podobnie jak wiele innych dolegliwości, bywa nazywane „chorobą brudnych rąk”. Przekreślmy to określenie raz na zawsze. Wystarczy przecież wcielić w życie bardzo prostą myśl: myję ręce, by cieszyć się zdrowiem. 


Myj ręce, powstrzymuj pasożyty

 

 

Czystość rąk jest podstawą zdrowia. Niewidzialną barierą zatrzymującą całe szeregi chorób. Przedstawiamy kolejny temat związany z higieną rąk: świerzb. 

Choroba ta wywoływana jest przez świerzbowca drążącego (Sarcoptes scabiei) – pasożyta z rodziny roztoczy. Świerzbowce żyją w kanalikach wydrążonych w naskórku, a podstawowymi objawami choroby są wysypka i swędzenie skóry. W związku z tym, że zwiększona temperatura wzmaga aktywność tych pasożytów, świąd nasila się zwłaszcza po kąpieli oraz w nocy, gdy leżymy już w łóżku. Uporczywe drapanie może prowadzić do powstawania strupów, bąbli czy zmian ropnych. 

Świerzb szczególnie łatwo szerzy się w środowiskach zamkniętych, w miejscach skupiających wiele osób, takich jak żłobki, przedszkola, szkoły, internaty czy domy pomocy społecznej. Do zakażenia dochodzi w wyniku bezpośredniego kontaktu ze skórą chorego, a pośrednio poprzez przedmioty (pościel, bielizna, ręcznik, ubranie), które miały kontakt z osobą zakażoną. Świerzb występuje najczęściej w przestrzeniach międzypalcowych rąk i na nadgarstkach. Umiejscawia się również w okolicach łokci, fałdów pachwowych, pasa i w dolnych partiach pośladków. W przypadku małych dzieci zmiany zapalne mogą pojawić się na głowie, szyi, dłoniach i podeszwach. 

W jaki sposób możemy uniknąć świerzbu? Częste mycie rąk – dokładne, w ciepłej wodzie, z użyciem mydła – jest skuteczną metodą zapobiegania tej chorobie, ale oczywiście nie jedyną. Istotne jest dbanie o czystość całego ciała. Wskazane są więc codzienne kąpiele, regularna zmiana bielizny, ubrań i pościeli, a także korzystanie wyłącznie z własnych przedmiotów użytku osobistego, takich jak ręczniki. W przypadku zauważenia objawów zakażenia świerzbem, należy skonsultować się z lekarzem. Kuracja środkami, które dostępne są w aptece, powinna objąć chorego oraz wszystkie osoby z najbliższego otoczenia. 

Właściwa higiena, ta obejmująca całe ciało, może ochronić nas przed wieloma chorobami. Każdy z nas zawsze i wszędzie – w internacie, w domu czy w biurze – powinien pamiętać o jej ważnej części, czyli myciu rąk. Zwykłej czynności, która ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie.

Myj ręce, powstrzymuj wirusy

Co jest trudnego w myciu rąk? Pozornie nic, ale czynność ta często wykonywana jest pobieżnie, nieprawidłowo. Warto pamiętać o tym, że staranne mycie rąk może nas ochronić przed wieloma chorobami. 

Niniejszym tekstem rozpoczynamy cykl informacji o dolegliwościach, którym można zapobiec, dbając o higienę rąk. Temat pierwszy: zakażenia przewodu pokarmowego wywołane norowirusami i rotawirusami. 

Norowirusy są częstą przyczyną występowania nieżytu żołądka i jelit zwłaszcza u dorosłych. Natomiast rotawirusy to jeden z czynników wywołujących zapalenie żołądka i jelit u niemowląt i małych dzieci. Najbardziej podatne na zakażenie rotawirusami są dzieci poniżej 5 roku życia (szczególnie między 6 miesiącem a 2 rokiem życia), ale też osoby po 65 roku życia. Typowymi objawami zakażenia norowirusami i rotawirusami są wymioty, bóle brzucha, biegunka i gorączka. Możemy zarazić się nimi głównie w wyniku bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z zakażoną osobą lub jej wydalinami (poprzez zanieczyszczone ręce, powierzchnie lub przedmioty codziennego użytku, np. deskę sedesową, ubrania, meble znajdujące się w otoczeniu chorego) lub spożywając żywność i wodę zanieczyszczoną tymi wirusami. Ogniska zakażeń norowirusami i rotawirusami najczęściej występują w środowiskach skupiających duże grupy ludzi na niewielkiej powierzchni, takich jak szpitale, domy pomocy społecznej, żłobki, przedszkola itp. 

Wirusy i bakterie są wszechobecne. Pamiętajmy więc, by myć ręce po wyjściu z toalety, po powrocie do domu, po zabawie ze zwierzętami, sprzątaniu, a także przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Czynność ta jest szczególnie ważna wtedy, gdy opiekujemy się dziećmi. Bawiąc się, często wkładają do ust najrozmaitsze przedmioty, a w ten sposób bakterie i wirusy znajdujące się np. na zabawkach, których opiekunowie dotykali nieumytymi rękoma, przedostają się do układu pokarmowego dziecka. 

Specjaliści wskazują na kilka podstawowych zasad dotyczących mycia rąk: 

myj ręce przez 40-60 sekund – ten dłuższy czas pozwala w znacznym stopniu usunąć bakterie i wirusy; 

wykonuj tę czynność dokładnie – nie zapominaj o nadgarstkach, kciukach i przestrzeniach pomiędzy palcami; 

myj ręce w ciepłej wodzie; 

do mycia używaj mydła lub preparatów na bazie alkoholu. 

Ręce umyte? – to pytanie, które rodzice często zadają swoim dzieciom. A czy my sami zawsze pamiętamy o tej prostej, zbawiennej dla zdrowia czynności? 

Uczmy dzieci mycia rąk

 

 

 

Myjąc ręce, zapobiegasz chorobom. Tę myśl powinni przyswoić wszyscy, również ci najmłodsi, bo dbanie o higienę rąk to dbanie o zdrowie. 

Mycie rąk to zwykła, codzienna czynność, która jednocześnie jest bardzo pożyteczna, ponieważ zapobiega zatruciom pokarmowym, grypie, chorobom pasożytniczym i skórnym. Dorośli czasami jednak o tym zapominają. Nawyk mycia rąk niekiedy też trudno zaszczepić w dzieciach. 

Specjaliści – zarówno w Polsce, jak i za granicą – podkreślają, że zaniedbywanie higieny rąk jest w szkołach zjawiskiem powszechnym. Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego (American Society of Microbiology) wynika, że w USA tylko 50 proc. uczniów gimnazjów i szkół średnich przyznaje, że myje ręce po wyjściu z toalety, a tylko jedna trzecia dziewcząt i 8 proc. chłopców używa mydła (źródło: www.naukawpolsce.pap.pl). 

W środowisku szkolnym siedliskiem bakterii i wirusów może być bardzo wiele przedmiotów – klamki, poręcze, ławki, klawiatury komputerów czy sprzęt sportowy – dlatego ważne jest, by myć ręce często. Dzieci powinny myć ręce po skorzystaniu z toalety, przed i po jedzeniu, a także po wykonywaniu różnych czynności związanych z brudzeniem się rąk (np. po zajęciach WF, po zajęciach plastycznych czy po zabawie w czasie przerw między lekcjami). 

Duże znaczenie ma oczywiście sama technika. Przekonujmy dzieci do tego, by myły ręce dokładnie, w ciepłej wodzie, korzystając z mydła. 

I mówmy im jak najczęściej: czyste ręce zapewniają zdrowie! 

Myj ręce

 

 

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Elblągu przypomina o podstawowych zasadach dotyczących higieny rąk. 

Mycie rąk to najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, grypie, chorobom pasożytniczym i skórnym. Niestety często jest bagatelizowana. 

Jak podaje UNICEF, „każdego roku choroby takie jak biegunka i infekcje dróg oddechowych przyczyniają się do śmierci ponad 3,5 mln dzieci na świecie (poniżej 5 roku życia). Staranne mycie rąk mydłem i wodą, zwłaszcza przed posiłkiem oraz po skorzystaniu z toalety, może spowodować ograniczenie liczby przypadków biegunki prawie o połowę, a infekcji dróg oddechowych o 25%”. 

Specjaliści radzą, by myć ręce m.in. w następujących sytuacjach: 

  • po powrocie do domu,
  • przed posiłkiem,
  • po skorzystaniu z toalety,
  • po kontakcie ze zwierzętami oraz przedmiotami należącymi do nich (kuweta, zabawki, smycz itp.),
  • po kichaniu, kasłaniu, czyszczeniu nosa,
  • po wyniesieniu śmieci,
  • po trzymaniu pieniędzy,
  • po wyjściu ze szpitala. 

Istotne jest to, by myć ręce dokładnie. Najlepiej używać ciepłej wody i mydła. W ten sposób usuniemy kurz, tłuszcz i wszelkie zanieczyszczenia sprzyjające rozwojowi bakterii. 

Zachęcamy do zapoznania się z  „Instrukcją mycia rąk mydłem i wodą” (239.99 KB) opracowaną przez WHO. 


 

Zmiana w Przepisach dotyczących producentów produktów kosmetycznych

Elbląg 2019-02-15

       Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elbląlgu informuje, że w dniu 01.01.2019 r. weszła w życie ustawa z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych (Dz.U. z 2018 r. poz. 2227). Zgodnie z rozdziałem 2 art. 6.2 i art. 6.4 ww. ustawy wytwórca produktów kosmetycznych  w terminie 30 dni od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności w zakładzie wytwarzającym produkty kosmetyczne, składa wniosek o wpis zakładu do wykazu zakładów prowadzonego przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Wniosek o wpis do wykazu zakładów może być złożony w wersji papierowej lub elektronicznej i powinien zawierać:

  1. imię, nazwisko lub nazwę (firmy) wytwórcy i jego adres
  2. nazwę i adres zakładu wytwarzającego produkty kosmetyczne
  3. określenie rodzaju i zakresu działalności, która jest prowadzona w zakładzie wytwarzającym produkty kosmetyczne

        Po złożeniu wniosku Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaje wytwórcy zaświadczenie o wpisie do wykazu zakładów, które zawiera datę wpisu do tego wykazu oraz nazwę i adres zakładu wytwarzającego produkty kosmetyczne. Zaświadczenie wydawane jest bezpłatnie. Wytwórcy prowadzący w dniu wejścia w życie w/w ustawy działalność w zakresie wytwarzania produktów kosmetycznych zobowiązani są do złożenia wniosku o wpis zakładu do wykazu zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne w terminie 9 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy.

       W przypadku prowadzenia przez przedsiębiorcę działalności w zakresie produktów kosmetycznych bez złożenia wniosku, albo po bezskutecznym upływie terminów wyznaczonych do złożenia wniosku, ustawa z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych przewiduje karę pieniężną w wysokości do 50 000,- złotych ( rozdział 5 art. 43.1 w/w ustawy)

 

INFORMACJA O ZMIANIE ORGANÓW NADZORUJĄCYCH

Elbląg 2019-01-02

      

          W związku z wejściem w życie porozumienia o współdziałaniu i współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organów Inspekcji Weterynaryjnej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że:

          1. W zakładach, w których dokonuje się produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym rozbioru tusz, podziału mięsa na elementy, mielenia mięsa, produkcji surowych wyrobów mięsnych, czy też przetwarzania mięsa w celu sprzedaży konsumentom ostatecznym oraz jednocześnie nie prowadzi się dostaw wyprodukowanych produktów do innych zakładów obowiązują jedynie przepisy rozporządzenia (WE) nr 852/2004, których przestrzeganie jest nadzorowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną (podstawa prawna: art. 73 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia). W związku z powyższym podmioty powinny niezwłocznie:

  • złożyć wniosek do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w celu objęcia nadzorem,

  • uzyskać zatwierdzenie przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego,

  • złożyć wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii, który do tej pory sprawował nadzór nad zakładem, o stwierdzenie wygaśnięcia decyzji dotyczącej rejestracji/zatwierdzenia zakładu (na podstawie art. 162 Kpa),

  • uzyskać ww. decyzję powiatowego lekarza weterynarii dotyczącą stwierdzenia wygaśnięcia decyzji dotyczącej zakładu.

         2. Zakłady, w których prowadzona jest produkcja z udziałem nieprzetworzonych surowców pochodzenia zwierzęcego, w których nie prowadzi się sprzedaży konsumentom ostatecznym, podlegają dodatkowo przepisom rozporządzenia (WE) nr 853/2004, których wdrożenie jest nadzorowane wyłącznie przez Inspekcję Weterynaryjną (podstawa prawna: art. 6 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego), w związku z czym podmioty powinny niezwłocznie:

  • złożyć wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii w celu objęcia nadzorem zakładu lub części zakładu, w której prowadzona jest taka produkcja – w przypadku zamiaru prowadzenia działalności, co do której istnieje obowiązek sporządzenia projektu technologicznego zakładu, podmiot zobowiązany będzie najpierw do sporządzenia takiego projektu oraz uzyskania jego zatwierdzenia przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii, a następnie dopiero złożenia wniosku o rejestrację/zatwierdzenie zakładu,

  • uzyskać decyzję właściwego powiatowego lekarza weterynarii dotyczącą rejestracji/zatwierdzenia,

  • złożyć wniosek do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który do tej pory sprawował nadzór nad zakładem o stwierdzenie wygaśnięcia decyzji dotyczącej rejestracji/zatwierdzenia zakładu/części zakładu (na podstawie art. 162 Kpa),

  • uzyskać ww. decyzję państwowego powiatowego inspektora sanitarnego dotyczącą stwierdzenia wygaśnięcia decyzji dotyczącej zakładu.

BEZPŁATNE SZKOLENIA w ZUS

         Powiatowy Państwowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Olsztynie w ramach prewencji wypadkowej, organizuje w roku 2018 bezpłatne szkolenia okresowe z zakresu BHP oraz Ochrony Zdrowia.

         Szkolenia przewidziane są dla pracodawców, osób prze nich zatrudnionych, osób kierujących pracownikami, a także prowadzących działalność gospodarczą. Działanie skierowane są również do osób wchodzących na rynek pracy i podejmujących pracę po raz pierwszy.

Szkolenie obejmuje następujące sektory gospodarki narodowej:

  • przetwórstwo przemysłowe
  • handel
  • naprawa pojazdów samochodowych
  • opieka zdrowotne i pomoc społeczna
  • budownictwo
  • transport
  • gospodarka magazynowa

Szczegóły dotyczące szkoleń znajdą Państwo w informacji umieszczonej na stronie internetowej www.zus.pl w zakładce Wydarzenia i Szkolenia - Szkolenia BHP
 

ODRA

Aktualizacja: Elbląg 2019-01-27

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że na terenie województwa warmińsko-mazurskiego stwierdzono 3 ogniska zachorowań na odrę.

W zwiąku z powyższym przypominamy.

     Odra jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową. Łatwo przenosi się z osoby chorej na osoby nieuodpornione. Człowiek jest jedynym rezerwuarem wirusa. Wirus ten przenosi się drogą kropelkową (kaszel, kichanie osoby chorej na osoby zdrowe) oraz przez bezpośrednią styczność z wydzieliną z nosa, gardła lub moczem osoby chorej. Bardzo rzadko do zakażenia dochodzi przez kontakt z przedmiotami zanieczyszczonymi wydzieliną osoby chorej. Odra zwykle jest chorobą o łagodnym lub umiarkowanie ciężkim przebiegu. Przyczyną zgonów są zwykle powikłania po chorobie. Występują one w każdym wieku, najczęściej jednak dotyczy dzieci poniżej 5 roku życia oraz dorosłych powyżej 20 r. ż.

       Okres inkubacji choroby trwa ok. 10-12 dni. Do objawów nieswoistych należą: gorączka, katar, złe samopoczucie, kaszel, zapalenie spojówek. Młodsze dzieci mogą wymiotować i mieć biegunkę. Około 14 dnia od zakażenia pojawiają się bardziej charakterystyczne objawy: wysypka, trwająca 3-5 dni. Wysypka, począwszy od linii włosów na twarzy, zstępuje ku tułowiu, obejmując następnie ręce i nogi. Na przekrwionej błonie policzków, mogą zaś powstać plamki Kopika (ustępujące po wystąpieniu plamisto - grudkowej wysypki).

Do najczęstszych powikłań odry należą ślepota, zapalenie ucha środkowego, zapalenie mózgu, zapalenia związane z układem oddechowym (głównie płuc). Odra może prowadzić również do zapalenia innych narządów np.: wątroby, nerek czy mięśnia sercowego.


         Nie istnieje skuteczne leczenie odry. Jedynym skutecznym środkiem zapobiegania zakażeniom wirusem odry są szczepienia ochronne. W Polsce obowiązkiem szczepień przeciw odrze objęte są dzieci i młodzież w wieku 1-19 r.ż. Dzięki wysokiej "wyszczepialności" przeciw odrze (osiagajacej 100% populacji dzieci), zachorowania na tę chorobę są w znacznej wiekszości przypadkami importowanymi. W przypadku osób dorosłych, które nie były szczepione rekomenduje się zaszczepienie przed wyjazdem za granicę, Szczepienie jest wykonywane szczepionką, która chroni równocześnie przed świnką i różyczką (szczepionka MMR).

Więcej informacji na temat odry i szczepień ochronnych można znaleźć na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego www.gis.gov.pl.

Aktualne informacje dla dorosłych kliknij

Szczepionki zarejestrowane w Polsce kliknij

Aktualna informacja o stanie Odry kliknij

Wytyczne dotyczące zasad postępowania personelu medycznego w przypadku wystąpienia ODRY

poniżej pliki do pobrania z  tymi informacjami.