BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu - Bezpieczne Grzybobranie

Bezpieczne Grzybobranie

 

W ramach kampanii BEZPIECZNIE WAKACJE – PRZEPIS GIS radzimy jak przygotować się na grzybobranie. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. 

Jak przygotować się na grzybobranie?

Weź ze sobą:

  • bluzkę lub kurtkę z długim rękawem
  • spodnie z długimi nogawkami
  • buty z wyższą cholewką
  • czapkę bądź kapelusz

Odpowiednie ubranie zabezpiecza nas przed ukąszeniem owadów i żmij.

  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy- w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia
  • środek odstraszający owady uchroni nas przed komarami i kleszczami

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo; 
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
9. Nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym;

      W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. 
Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Nie zaleca się spożywania grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym
  • dzieciom
  • osobom starszym
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne.


Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego.
       Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 42 gatunki (Zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy). 

      Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. 

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:

  • Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy,

  • Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. 

    Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni

Dodatkowe informacje można znaleźć na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego

Aby poznać grzyby jadalne i trujące proszę odwiedzić stronę "POZNAJ GRZYBY"

Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/bezpieczne-wakacje--przepis-gis-czas-na-grzybobranie